Obiectivele proiectului Erasmus+, No more walls, just bridges atinse în perioada de implementare
1 septembrie 2018-30 iunie 2021.
Prin acest proiect au fost finalizate toate obiectivele propuse la începutul perioadei de implementare.
- Dezvoltarea competențelor ICT și utilizarea tehnologiei digitale
- Utilizarea deverselor platforme de comunicare ZOOM, Wonder Me, JITSI MEET, Microsoft Teams , Google Classroom precum și a rețelelor de socializareși a platformelor de promovare a proiectului,
- Utilizarea Internetului în diferite etape de proiect pentru documentare, informare, pregătire lingvistică, traducere,
- Utilizarea diferitelor aplicații precum Kahoot și Padlet în cadrul proiectului, dar și în cadrul orelor de curs.
- Vizionarea de tutoriale pentru desfășurarea atelierelor de lucru
- Comunicare prin WhatsApp, Messanger, email, Instagram (pentru elevi)
- Dezvoltarea competențelor digitale
- Elaborare de materiale digitale vizuale și încărcarea acestora pe canalul YouTube,
- Creare de materiale digitale in aplicația BookCreator,
- Filmare și creare de videoclipuri cu MovieMaker, CapCut, Adobe Movie Editor,
- Tehnoredactare și Traducere,
- Creare de prezentări PowerPoint,
- Folosirea aplicațiilor Kahoot și Padlet pentru creare de materiale de evaluare,
- losirea aplicațiilor de editare de imagini PhotoScan, Avatan, Photor, CollageMaker, Canva , Jigsawplanet, Wordart pentru a crea materiale în cadrul proiectului.
3. Sensiblizarea și exprimarea culturală
- Promovarea patrimoniului cultural românesc,
- Promovarea patrimoniului românesc aflat pe lista UNESCO,
Promovarea artei și a patrimoniului intangibil românesc.Aplicații folosite și produsele finite ale proiectuluiBookcreator
Mărțițor – patrimoniul cultural intangibil
https://read.bookcreator.com/zTUwv8SmEUXnBrvmrH0yl0Hf6Zk2/3hFKhE6JQoWDmp_Gz6klug
Arta și pictori români
https://read.bookcreator.com/zTUwv8SmEUXnBrvmrH0yl0Hf6Zk2/UTTElhs_QV2fGM6K0tot1A
Sportul pentru o viață sănătoasă
https://read.bookcreator.com/zTUwv8SmEUXnBrvmrH0yl0Hf6Zk2/wAGykQxjQ82X_hMf4DuMmA
UNESCO -România
https://read.bookcreator.com/zTUwv8SmEUXnBrvmrH0yl0Hf6Zk2/UDxh6cF8QgyWqcTGrAOQ5g
Porgrame de editat videoclipuri
Capcut
Mărțișorul modern
https://www.youtube.com/watch?v=r_dxL07UfuI
Moviemaker
Proiectul în primul an
Sinagoga din Satu Mare
https://www.youtube.com/watch?v=yV31Q4tf1c8
Stilul de viata sanatos
https://www.youtube.com/watch?v=sLazyWUGtA8&list=PLweeHqq09saVhieZhPoB18zuOLRuvq2-H&index=1
Adobe spark – free video maker
https://studio.youtube.com/video/8ITksT60Sk4/edit
transformare ppt în MP4
https://lps-sm.ro/proiect-erasmus-no-more-walls-just-bridges-2018-2020/
Padlet
https://padlet.com/erasmusaecm18/nomorewalls_art
Kahoot
https://create.kahoot.it/share/enjoy-your-art/59fcce0f-e3df-40ee-aa8c-48d8d68771c8
Canva
jigsawplanet
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=34243ecf2b46
wordart
https://wordart.com/qoxmkma8kk3l/word-art%203
Avatan (imitații), PhotoScan (scanare desene), Fotor (colaje foto)
prezentări PPT
Alte produse tipărite și încărcate în format digital
Pagini web și rețele de socializare
http://nomorewallsjustbridges.eu/
https://www.facebook.com/Liceul-Sportiv-Satu-Mare-109698580611514
https://twinspace.etwinning.net/78601/home
4. Reducerea abandonului școlar prin implicarea grupelor dezavantajate.
Proiectul s-a adresat elevilor proveniți din familii dezavantajate care au lucrat în echipă cu elevi vorbitori de limba engleză pentru a le facilita integrarea și implicarea în activitățile de proiect. Am încurajat munca în echipă, comunicarea în limba engleză, învățarea bazată pe proiect, învățarea prin descoperire și prin implicare dinamică în activități. Astfel, dintr-un număr total de 52 de elevi implicați în activitatea de proiect, 39 provin din mediu defavorizat (14 cu probleme financiare, 19 cu probleme psiho-sociale și 14 din mediul rural) Totodată, tot același număr de elevi a prezentat și dificultăți de învățare. Din numărul total al elevilor 40% au participat deja la examenul de bacalaureat cu promovabilitate de 93%.
Raportul activităților desfășurate pe perioada derulării proiectului.
Obiectivele proiectului în imagini
Europa la Liceul cu Program Sportiv prin programul Erasmus+
„Adoptă trecutul, salvează viitorul!” este titlul evenimentului virtual ce s-a desfășurat în perioada 18-20 mai 2021 la Liceul cu Program Sportiv în cadrul proiectului european Erasmus+, No more walls, just bridges. Întâlnirea virtuală, o adevărată activitate de succes, ne-a adus înapoi zilele frumoase de dinainte de pandemie întrunind virtual un număr de 81 de elevi și 21 profesori din țările partenere, Italia, Portugalia, Franța, Belgia și România.
Evenimentul virtual cu titlul Adopt the past, save the future, s-a desfășurat pe perioada a 3 zile având 3 teme diferite. Pentru prima zi cu tema arta și artiști celebri, elevii români s-au pregătit cu prezentări fascinante ale pictorilor romani renumiți, precum Nicolae Tonitza și Ștefan Luchian, și au făcut imitații ale picturilor acestora. Nu a lipsit nici turul virtual al Muzeului de Artă, în cadrul căruia Europa a cunoscut pictorul nostru celebru Aurel Popp, născut în județul Satu Mare și creațiile lui artistice.
Pentru a doua zi de activiate fiecare țară a adoptat un monument pe care l-a promovat și l-a prezentat în cadrul întâlnirii. Elevii noștri au adoptat Sinagoga și au prezentat istoria acesteia prin imagini în direct de la fața locului. Ultima zi a întâlnirii a fost consacrată atelierelor de lucru ce au vizat patrimoniul cultural intangibil. Liceul nostru a prezentat Marțișorul, simbolul primăverii, înscris în patrimoniul UNESCO din anul 2017 după care au urmat momente artistice de recitre de poezii în limbile română, italiană, portugheză, franceză și engleză cu un moment surpriză de oferire de Mărțișor.
Proiectul nostru se va incheia la sfârșitul lui iunie în speranța de a ne revedea în cadrul unui nou început în viitorul apropiat. Echipa de coordonare a proiectului aduce mulțumiri conducerii liceului pentru buna desfășurare a activiratilor virtuale și pentru sprijinul acordat pe întreaga perioada de implementare a proiectului, No more walls, just bridges, 2018-2021, ne spune coordonatoarea proiectului, profesoara Bodnar Agota.
Erasmus Days 2020
Proiectul Erasmus+, No more walls, just bridges al Liceul cu Program Sportiv a continuat și pe perioada pandemiei și continuă și anul 2021 în colaborare cu partenerii din Italia, Portugalia, Franța și Belgia. În ciuda pandemiei de coronavirus SarsCov, proiectul, No more walls, just bridges nu s-a încheiat.
La începutul anului 2020, în ianuarie, când lumea a crezut că va fi un an normal, s-a realizat vizita de studiu în Portugalia cu un număr de 5 elevi în Campo Maior, în regiunea Alentejo din Portugalia, o vizită extrem de reușită unde elevii și cadrele didactice însoțitoare au avut ocazia să învețe multe lucruri frumoase, dar și bune practice și să viziteze locuri interesante. S-au făcut planificările activităților ce urmau să fie prezentate la întâlnirea de studio din Belgia în primăvara acestui an. Elevii au realizat toate sarcinile prevăzute în calendar pentru plecarea în Belgia și au creat 5 prezentări cu diverse teme, precum artiști români din diverse timpuri, dar și contemporani, tradiții românești și monumente înscrise în patrimoniul cultural UNESCO și clădiri reprezentative din România.
Vestea rea a căzut atunci când cei 8 elevi pregătiți să plece în Belgia au fost anunțați că au fost interzise toate schimburile de experiență în cadrul Programului Erasmus datorită forței majore instituite pe vreme de pandemie. Dar, timpul nu s-a oprit și activitățile au continuat pe plan local și în mediul virtual, proiectul fiind prelungit până în vara anului 2021 și activitățile mutate în clasa virtuală, google classroom. S-au sărbătorit zilele Erasmus în octombrie, Erasmus Days 2020, cu diverse activități, precum împărtășirea amintirilor din proiect de până acum printr-o expoziție de selfie-uri ale elevilor care nu au fost făcute până acum publice și cu impresii scrise despre călătoriile și despre activitățile desfășurate la nivel de parteneriat pe perioada proiectului. Toate acestea s-au materializat prin două tablouri mari expuse pe holul școlii având ca scop asigurarea sustenabilității proiectului.
In același timp, în două zile diferite s-au realizat și două întâlniri virtuale cu elevii și profesorii din instituțiile partenere, întâlniri în cadrul cărora elevii au povestit cum s-au adaptat la viața în pandemie. Este demn de remarcat faptul că la activități au participat cu drag și foști elevi din echipa de proiect a liceului care au absolvit deja, și depun orice effort pentru a reveni o clipă la viața de elev Erasmus. Și, desigur, nu se poate încheia anul fără o ședință de lucru cu coordonatorii de proiect. În cadrul ședinței organizate recent în mediul virtual s-au stability alte activități interesante pentru a continua proiectul, ultima etapă a proiectului axându-se pe patrimoniul cultural. Echipa de proiect a liceului va face toate demersurile pentru a adopta un monument în primăvara anului următor și s-au creat déjà în aplicația padlet paginile prin care elevii își vor prezenta etapele de lucru și impresiile, de asemenea, se vor desfășura activități și pe platforma Kahoot în speranța unei ultime întâlniri în Belgia în 2021, fie aceasta cu prezenta fizică, fie în mediul virtual.
Liceul cu Program Sportiv dorește să încheie acest proiect demn de un proiect international reușit, să-i creeze condiții de sustenabilitate pe viitor, să asigure continuarea cooperării cu instituțiile partenere în vederea unor colaborări durabile.
Proiectul merge mai departe și în anul 2021 la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare!
Elevii Liceului cu Program Sportiv în Portugalia în cadrul proiectului Erasmus+
Delegația Liceului cu Program Sportiv a participat la al treilea schimb de experiență din cadrul proiectului Erasmus+ „No more walls, just bridges” în perioada 19-25 ianuarie 2020 in Portugalia, în localitatea Campo Maior din regiunea Alenteje. În drumul lor spre cunoaștere, elevii liceului, Pereni Cintya, Sabău Astrid, Szabo Carla, Felber Loránd și Kiss Győző s-au întâlnit cu colegii lor de la instituțiile partenere din Italia, Franța, Portugalia și Belgia pentru a dezbate problemele actuale legate de mediul înconjurator. Admirând natura în sălbăticia ei, elevii au încercat sa găsească soluții pentru a o proteja adresând lumii o scrisoare prin care doresc să ne conștientizeze de pericolele iminente ce pândesc mediul înconjurător datorită intervenției omului. De la activitățile de observare a habitatului păsărilor din regiunea Alenteje până la activități practice de camuflare, de construire de adăposturi pentru păsări și de activități de grădinărit elevii s-au implicat activ în atelierele de lucru în prezența unui biolog și a unui fotograf National Geographic. Un alt aspect abordat în cadrul acestei mobilități a fost folosirea resurselor naturale într-un mod inteligent fără a dăuna naturii și sănătății. Elevii și profesorii au vizitat fabrici și muzee, precum și o fermă de animale, au învățat cum se produce uleiul de măsline, mierea, fructele
curat și sănătos. Un alt obiectiv major al deplasării a fost însușirea și conștientizarea importanței unui stil de viață sănătos prin mâncare sănătoasă provenită din resurse naturale.
Campo Maior este un oraș în care se păstrează vii obiceiurile și tradițiile atât în ceea ce privește muzica, mâncărurile și desigur minunatele flori din hârtie, a caror pregătire necesită multă răbdare și îndemânare. Elevii liceului au învățat să aprecieze aceste tradiții făcând flori din hârtie, gustând mâncărurile tradiționale ale portughezilor și ascultând muzica lor tradițională Fado.
Alenteje este o regiune în care a existat întotdeauna o simbioză între om și natură; încă din cele mai vechi timpuri s-au construit cetăți și fortărețe ce au servit la apărarea regiunii. Acestea și-au păstrat starea inițială devenind parte a patrimoniului cultural UNESCO. Fortăreața din Marvao, precum și cetatea Forta da Graca situată la marginea orașului istoric Elvas, au oferit o incursiune în istoria și civilizația portugheză elevii fiind absorbiți de curiozitățile prezentate de ghidul care a însoțit grupul. Elevii Liceului cu Program Sportiv și-au îmbogățit cunoștințele legate de cultura portugheză și au conștientizat importanța protejării mediului înconjurător.
Următoarea mobilitatea din cadrul proiectului Erasmus+ „ No more walls, just bridges” se va desfășura în Belgia, având ca temă principală cultura și arta.
Proiectul Erasmus+ No More Walls, Just Bridges unește Europa
Elevii Liceului cu Program Sportiv Satu Mare prin Europa!
Liceul cu Program Sportiv a încheiat cu succes primul an de proiect Erasmus + bogat în activități și experiențe noi pentru liceenii care au legat prietenii noi și au rămas cu amintiri frumoase. Prin proiectul intitulat No More Walls, Just Bridges, pe parcursul primului an, în parteneriat cu Italia, Belgia, Franța și Portugalia, elevii liceului au promovat stilul de viață sănătos prin alimentație și sport; aceștia și-au îmbogățit cunoștințele despre cultura și tradițiile partenerilor în cadrul celor două întâlniri ce au avut loc în Italia și România; au învățat ce înseamnă respect, toleranță și fair-play prin activitățile desfășurate în parteneriat; au desprins abilități de comunicare în limba engleză, de folosire a tehnologiei moderne și de muncă în echipă.
Anul al doilea de proiect începe cu deplasarea în Paris, Franța, unde un grup de 7 elevi ai liceului însoțiți de două cadre didactice vor face față unor noi provocări. Tehnologia în viața de zi cu zi, precum și folosirea acesteia ca mijloc modern de predare-învățare în procesul instructiv-educativ va fi tematica întâlnirii din Franța în perioada 6-12 octombrie, pentru care, de altfel, elevii s-au pregătit cu un videoclip-rezumat al activităților din primul an de proiect. O noutate în cadrul proiectului reprezintă flashmob-ul organizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic ⹂C. Brâncuși”, implicat, de asemenea, într-un proiect Erasmus+ având ca temă cultura și tradițiile minorităților. Acest flashmob este, pe de-o parte, un prilej de promovare a stilului de viață sănătos prin mișcare, mesajul Liceului cu Program Sportiv, si o modalitate de incursiune în tradițiile și obiceiurile minorităților, tematica proiectului Liceului Tehnologic⹂C. Brâncuși”, iar, pe de altă parte, este o ocazie de promovare reciprocă a proiectelor de schimb interșcolar Erasmus+ în cele două instituții de învățământ.
Urmează alte etape de proiect pentru Liceul cu Program Sportiv Satu Mare și alte două schimburi de experiență după cel din Franța. Școlile partenere din Portugalia și Belgia ii așteaptă cu porțile deschise pe elevii liceului pentru a-i sensibiliza în ceea ce privește două aspecte importante umanității: protejarea mediului înconjurător și promovarea patrimoniului cultural. Aventurile elevilor sportivi prin Europa continuă și în acest an școlar!
Proiect Erasmus+ la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare
Liceul cu Program Sportiv Satu Mare derulează în perioada 2018-2020 un proiect internațional intitulat “No more Walls, just bridges” în cadrul parteneriatelor strategice în domeniul educației școlare Erasmus+.
Elevii liceului sunt în febra pregătirilor pentru primul schimb de experiențe ce are loc în perioada 17-24 noiembrie. Ei au desfășurat activități de proiect prin care au elaborat logouri, au încurajat gastronomia românească, au elaborat materiale de promovare a țării, a orașului și a școlii. Aceste materiale vor fi prezentate la prima întâlnire care are ca temă stilul de viață sănătos printr-o alimentație sănătoasă. Grupul de elevi însoțit de doamnele profesoare Bodnar Agota si Varga Monica va porni la drum sâmbătă, 17 noiembrie, pentru a participa la activitătile organizate de școala gazda din Italia, alături de elevi din Portugalia, Belgia și Franța. Tot în cadrul întânirii din Italia grupul va discuta detaliile legate de primirea oaspeților din țările partenere la Liceul cu Program Sportiv, în martie 2019.
Impresiile și schimburile de bune practici vor fi împărtășite la întoarcere în cadrul activităților de diseminare desfășurate la liceu pentru a ne bucura de beneficiile unui proiect international.
Liceul cu Program Sportiv Satu Mare la o reuniune de proiect Erasmus + în Italia
Delegația Liceului cu Program Sportiv Satu Mare s-a întors din Italia după o serie de activități reușite organizate de țara gazdă în perioada 18-24 noiembrie, în cadrul programului Erasmus+, parteneriate strategice în domeniul educaţiei şcolare. Cei 5 elevi ai liceului, Cozma Mădălina, Majer Edina, Năstruț Denisa, Sician Mihai și Schmaus Luis, însoțiți de două cadre didactice, profesoare de limba engleză, Bodnar Agota și Varga Monica, au avut parte de o experiență de neuitat bucurându-se de căldura și ospitalitatea gazdelor de la Liceul I.I.S.S. Ettore Majorana din Bari, Italia.
Atelierele de lucru organizate pentru a-i conștientiza pe elevi de importanța alimentației sănătoase au oferit posibilitatea cooperării internaționale și a exersării limbii engleze într-un context inedit, intercultural, ocazie cu care elevii celor cinci țări partenere, Italia, Portugalia, Franța, Belgia și România, au legat prietenii strânse și de lungă durată cu elevii de la liceele partenere. Oaspeții nu au neglijat nici aspectul promovării patrimoniului lor cultural, acesta fiind un aspect important și o prioritate în cadrul proiectului. Excursiile tematice organizate în regiunea Puglia din Italia i-au făcut pe elevi să cunoască detalii important despre istoria, cultura și civilația poporului italian. Sedințele cadrelor didactice desfășurate în paralel cu atelierele de lucru ale elevilor au fost acele momente care au asigurat și vor determina buna desfășurare a proiectului prin monitorizarea, evaluarea activităților desfăşurate în cadrul întâlnirii din Italia şi prin punctarea priorităţilor şi sarcinilor ce vor fi îndeplinite în următoarele etape de proiect.
Punctul culminant al întâlnirii a fost acel moment în care elevii au avut posibilitatea să fie bucătarii-șefi ai propriilor țări pregătind mâncăruri tradiționale specifice. Elevii Liceului cu Program Sportiv Satu Mare au demonstrat că se descurcă şi în afara terenului de sport şi sunt stăpânii bucătăriei pregătind ca meniu principal mămăligă cu tocăniță de vită și varză călită și ca desert papanași cu brânză, mâncăruri degustate și savurate de toți participanții parteneri.
În perioada 10-16 martie, 2019, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare va fi gazda celei de a doua întâlniri când toţi beneficiarii proiectului vor învăța cum să fie sănătoși prin mișcare și sport. Nu vor fi neglijate nici dansurile tradiționale ale țărilor participante, iar patrimoniul cultural românesc va fi prezentat la standarde europene. Zidurile au fost deja demolate, iar podurile construite, aşa cum ne sugerează şi titlul proiectului – „No more walls, just bridges”.
Învățarea bazată pe proiecte la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare
Elevii Liceului cu Program Sportiv Satu Mare se bucură din acest an școlar de prilejul participării la un proiect internațional de schimb interșcolar în cadrul parteneriatelor strategice în domeniul educației școlare Erasmus +. Proiectul finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale este intitulat No more walls, just bridges și este coordonat de liceul vocațional IISS Ettore Majorana Bari din Italia, iar Liceul cu Program Sportiv este instituție parteneră alături de alte trei instituții școlare din Belgia, Portugalia și Franța.
Proiectul coordonat de doamna profesoară Bodnar Agota abordează stilul de viață sănătos prin alimentație, sport și printr-un mediu curat, iar printre priorități se află și promovarea turismului și a patrimoniului cultural. Prin activitățile ce urmează să fie desfășurate timp de doi ani până la încheierea proiectului în august 2020, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare dorește să atingă obiective majore, de altfel, formulate la nivel internațional, cum ar fi: integrarea elevilor defavorizați, reducerea abandonului școlar și dobândirea unor competențe-cheie, precum cele antreprenoriale, digitale și lingvistice. Toate activitățile propuse în cadrul parteneriatului se bucură de tot sprijinul conducerii liceului, deoarece prin învățarea bazată pe proiect și prin diversificarea activităților extracuriculare elevii se vor implica activ în procesul instructiv-educativ ceea ce va duce la dezvoltarea acestei instituții școlare.
În săptămâna 11-15 martie 2019, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare va primi cu porțile deschise elevii și cadrele didactice de la școlile partenere să facă împreună mișcare și sport pentru un stil de viață sănătos. Pregătirile pentru această întâlnire sunt în toi, elevii liceului participând cu maximă seriozitate și responsabilitate la toate sarcinile proiectului.
Liceul cu Program Sportiv Satu Mare promovează învățarea prin proiecte!
- Elevii Liceului cu Program Sportiv au fost cuprinși într-un program intercultural inedit în săptămâna 11-15 martie, când o delegație de 35 de elevi și profesori din 4 țări au vizitat liceul în cadrul proiectului Erasmus + „No more walls, just bridges”. Vizita oaspeților din Italia, Belgia, Franța și Portugalia a reprezentat un imens succes, ei având ocazia să participe la diverse activități educative, sportive, culturale si artistice, în asa fel elaborate, încât să răspundă obiectivelor stabilite pentru această etapă de proiect, sănătatea prin mișcare și sport.
- În săptămâna schimbului de experiență, 40 de elevi ai liceului au fost permanent alături de oaspeți, implicându-se cu interes în toate activitățile stabilite de echipa de management a proiectului. Dupa turul orasului si vizitele la Episcopia Romano Catolica, Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului, Muzeul Judeten de Istorie, și după ce oaspetii au admirat peisajul orasului de la inaltime, din Turnul Pompierilor, au urmat activitatile de proiect. Cele mai importante activități desfășurate au fost competițiile sportive de handbal, baschet, fotbal, scrimă și sah (demonstrații sportive de nivel înalt atât în sala de sport a liceului, cat și în Sala de Scrimă “Alexandru Csipler”), dar și cele de break-dance, caiac și bowling. Activitatile artistice și culturale, precum atelierele de pictură pe tricouri și de dansuri tradiționale ale tuturor tarilor partenere, atelierele pe meșteșuguri cu sprijinul Fundatiei Hans Lindner, s-au bucurat de interes și implicare în rândul elevilor. Nu au lipsit nici excursiile tematice în Carei, Țara Oasului și Maramureș, excursii prin care oaspeții au avut ocazia să cunoască cultura, istoria si tradițiile acestor zone, ei rămânând profund impresionați de diversitatea culturala existenta în această zonă a țării și de ospitalitatea oamenilor de aici. Șirul activităților s-a încheiat cu cina festiva în cadrul căreia elevii din echipa de proiect au prezentat dansurile tradiționale ale țărilor fiind expuse și porturile specifice ale acestora. În speranța de a se revedea la următoarele schimburi de experiență, despărțirea elevilor, dar și a cadrelor didactice, a fost una profund emoționantă, plina de lacrimi și îmbrățișări.
Colectivul de cadre didactice ale Liceului cu Program Sportiv s-a mobilizat exemplar pentru a-și primi oaspeții și pentru a le oferi elevilor sportive șansa de a depăși granițele țării printr-o colaborare internațională, astfel ridicând liceul la nivelul unui liceu european.