Rezultate sportive și școlare

Rezultate ONSS- Faza Zonală (baschet -băieți) -Baia Mare, 04-06.05.2017

Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău -LPS Satu Mare: 59 -79

Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare -LPS Satu Mare-62-110

LPS Satu Mare- Colegiul Național „E. Godju” Oradea: 75-58

Elevii antrenați de doamna profesoară Năstruț Lavinia s-au calificat la faza finală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar care se va desfășura la Târgu Jiu, în perioada 18-21.05.2017.

Bravo, LPS SM! Suntem foarte mândri de voi și sperăm să ne reprezentați din postura de învingători!
Componența echipei: Dobra Denis, Felber Lorand, Sician Gabriel, Grenczer Kristofer, Boroș Marian, Balog Tamas, Oșan Cassian, Tătăran Vlăduț, Varga Beniamin, Iakab Raul.
Profesor-antrenor: Năstruț Lavinia

                                                                                         

 

Etapa națională a Olimpiadei de Pregătire Sportivă Teoretică, Botoșani, 19-22 aprilie 2017

„E primul an când particip, dar intenționez să reprezint Liceul cu Program Sportiv Satu Mare și anul viitor și să mă bucur atât de rezultatele ce răsplătesc munca depusă, cât și de experiențele care decurg dintr-o perioadă lungă de stres, lucru intens și de ocaziile de a întâlni oameni noi și pasionați.
Recomand oricărui elev să încerce, să depună cel puțin la fel de mult efort pentru lucrurile de care sunt pasionați și să nu uite să realizeze ceva nou, oricât de diferit este, deoarece niciodată nu avem de unde să știm cum ne va face acel lucru să ne simțim și ce uși ne va deschide în viață.”  (Sabou Astrid, clasa a IX-a, Loc XI la Olimpiada Națională de PST)
     „Anul acesta școlar am participat la Olimpiada de Pregătire Sportivă Teoretică, faza județeană, desfășurată în luna martie la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare și m-am calificat să reprezint județul nostru la clasa a X-a, la faza națională.
Însoțită de doamna profesoară Lavinia Năstruț și de alți 3 colegi de-ai mei, am luat parte la faza națională a Olimpiadei de PST, organizată la Botoșani. Acolo am fost cazați la Clubul Sportiv, unde am avut condiții bune. Ne-a plăcut felul cum ne-au tratat cei care au organizat acest eveniment. Am rămas impresionați de peisajele pe care le-am întâlnit pe drumul parcurs până la Botoșani, dar și de maniera cum s-a desfășurat olimpiada și festivitatea de premiere, încheiată cu o mică petrecere pentru participanți și profesorii coordonatori.
Înainte de plecare, am vizitat Casa Memorială a poetului Mihai Eminescu, unde am rămas uimiți și plăcut impresionați de ceea ce am văzut.
A fost o experiență frumoasă, fiindcă am avut ocazia să cunosc persoane din toată țara.
Îmi doresc să am ocazia să particip și anul viitor la Olimpiada Națională de PST!” (Năstruț Denisa, clasa a X-a B)

 

Leordean Iuliana-Mălina, clasa a XI-a A

„Faza națională a olimpiadei de PST a fost o experiență frumoasă! Am întâlnit foarte mulți elevi extraordinari! Anturajul a fost foarte plăcut și pot să spun că m-am distrat de minune. Subiectele au fost accesibile și, cu mai multă pregătire, cred că m-aș fi clasat pe un loc mai bun. Oricum, nu voi uita această provocare!” (Balog Tamas, clasa a XII-a A )

 

 


Larisa Covrig, locul 6 la Campionatul Mondial Școlar

        In organizarea Federatiei Internationale de Sah (FIDE), a Federatiei Romane de Sah (FR Sah) și a Asociatiei Judetene de Șah Iași, superbul oras moldav a gazduit Campionatul Mondial Scolar. 576 de sportivi din 41 de tari s-au reunit in perioada 23-30 aprilie la Iași, reuniti de dragostea pentru sah, de dorinta de a se intrece in acest joc minunat. Dincolo de dezvoltarea abilitatilor sahiste, acestia raman cu experiente culturale si sociale noi, care le vor fi utile in viata.

       Aş mai evidenţia un lucru: locul de desfăşurare al acestui Campionat Mondial Şcolar. Îmi amintesc, cu plăcere, de meciul pentru titlul mondial dintre Viswanathan Anand şi Boris Gelfand, din 2012, care s-a derulat în Galeria de Stat Tretiakov din Moscova. O îmbinare armonioasă dintre arta picturii şi cea a sahului. De asemenea, din 2014 , Muzeul National din Amsterdam găzduieşte o rundă a tradiţionalului super turneu Tata Steel. Iată că acum oficialitatile locale şi conducerea Federaţiei Române de Şah au reusit sa reunească în Palatul Culturii, simbol al oraşului şi proiectie a arhitectului Ion Berindey, copii din 41 de ţări în cadrul acestui eveniment sportiv şi educaţional grandios.

 

Palatul Culturii

LPS Satu Mare – sectia SAH a avut 3 sportivi participanti: Larisa Covrig (fete 13 ani, dubla-legitimare cu CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei); Briana Balan (fete 17 ani , dubla legitimare cu Sah Club Bistrita) si Alin Anghelus (baieti 15 ani, elev la CN Mihai Eminescu Satu Mare).

Proaspat recompensata cu titlul de campioana nationala scolara, Larisa a evoluat alaturi de alte 43 de sahiste. Ea a pornit ca favorita 17 si dupa o prima partida castigata convingator, au urmat 2 infrangeri dureroase, din pozitii cu mare avantaj, impotriva unei sportive din Kazahstan si a alteia din Israel. Cu o mobilizare exemplara, a reusit apoi 4 victorii si 2 remize, incheind competitia pe locul 6. Un rezultat deosebit, pe care insa il poate imbunatati in viitor. Tinand cont de aptitudinile intelectuale extraordinare pe care le are, cand va reusi o imbunatatire a procentului de valorificare a situatiilor avantajose, o crestere a nivelului tactic si a increderii in sine, va urca pe podium. Din nou merita evidentiat faptul ca a castigat in ultima runda, aspect esential pentru o cariera de succes.

Alin Anghelus a fost unul dintre cei 50 de participanti ai grupei B15 ani. Aflat intr-o perioada încărcată școlar (se pregateste pentru examenul de Evaluare Nationala), a lasat uneori impresia de usoara superficialitate, scapandu-i mutari simple din cauza grabei. Un copil foarte inteligent – multiplu calificat la etapa nationala la Olimpiada de matematica- a reusit sa se adune in partea finala a competitiei, ocupand locul 22. Practic a fost la egalitate de puncte cu pozitia 14 (pornind ca favorit 21), acumuland 5 puncte. Avem convingerea ca dupa trecerea acestui examen scolar, se vor imbunatati si rezultatele lui sahiste.

Briana Balan (vice-campioana Romaniei la sub 16 ani) a evoluat la grupa fetelor de 17 ani, desi are abia 15 ani si 4 luni, fiind astfel mezina acestei sectiuni de varsta. Cu toate acestea, tinand cont de jocul bun de la Campionatele Nationale de Junioare si de Senioare, aveam asteptari mari de la ea. Din pacate, presiunea unei asemenea competitii , lipsa de experienta internationala i-au afectat jocul, facand niste greseli mari, atipice ei. De asemenea , din dorinta de a evolua cat mai exact, mutarile au venit greu, intrand in criza de timp in aproape toate partidele si ratand astfel situatii avantajoase. In cele din urma s-a clasat a 17-a , realizand 4 puncte.

Daca vom reusi sa remediem greselile sahiste aparute in partidele de aici si cu experienta capatata, comportarea ei la Campionatul European de Junioare 16 ani va fi mult mai buna. Calitatile ei intelectuale si volitive , dar si nivelul cunostintelor sahiste sunt peste rezultatul obtinut aici.

Sustinerea ei financiara la aceasta competitie a fost asigurata de catre parinti, Sah Club Bistrita ( presedinte Paul Rusan) si Federatia Romana de Sah , carora le multumim si pe aceasta cale.

La aceasta intrecere au evoluat si 2 sportivi care nu sunt legitimati la LPS Satu Mare, dar sunt foarte apropiati de sportivii clubului nostru: Ducu Gavrilescu (14 ani), Medicina Timisoara – locul 4-5 ex-aequo la grupa de 15 ani, dupa ce a ratat dureros medalia de argint.

Aducem multumiri cluburilor Sah Club Bistrita si CS Sig-Mar Sighetu Marmatiei, cu care avem o colaborare foarte buna si incercam, impreuna, sa-i ajutam pe acesti copii minunati sa performeze cat mai bine.

Felicitari organizatorilor pentru reusita, dar si presei (mai ales Agerpress si Realitatea TV) care au alocat spatii ample pentru a reflecta acest eveniment!

Ardelean Cătălin, profesor-antrenor la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare