Proiect Erasmus +: ”No more walls, just bridges” 2018-2020

PPT-WALLS

Proiect Erasmus+ la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare

Liceul cu Program Sportiv Satu Mare derulează în perioada 2018-2020 un proiect internațional intitulat “No more Walls, just bridges” în cadrul parteneriatelor strategice în domeniul educației școlare Erasmus+.

Elevii liceului sunt în febra pregătirilor pentru primul schimb de experiențe ce are loc în perioada 17-24 noiembrie. Ei au desfășurat activități de proiect prin care au elaborat logouri, au încurajat gastronomia românească, au elaborat materiale de promovare a țării, a orașului și a școlii. Aceste materiale vor fi prezentate la prima întâlnire care are ca temă stilul de viață sănătos printr-o alimentație sănătoasă. Grupul de elevi însoțit de doamnele profesoare Bodnar Agota si Varga Monica va porni la drum sâmbătă, 17 noiembrie, pentru a participa la activitătile organizate de școala gazda din Italia, alături de elevi din Portugalia, Belgia și Franța. Tot în cadrul întânirii din Italia grupul va discuta detaliile legate de primirea oaspeților din țările partenere la Liceul cu Program Sportiv, în martie 2019.

              

Impresiile și schimburile de bune practici vor fi împărtășite la întoarcere în cadrul activităților de diseminare desfășurate la liceu pentru a ne bucura de beneficiile unui proiect international.

Liceul cu Program Sportiv Satu Mare la o reuniune de proiect Erasmus + în Italia

 

Delegația Liceului cu Program Sportiv Satu Mare s-a întors din Italia după o serie de activități reușite organizate de țara gazdă în perioada 18-24 noiembrie, în cadrul programului Erasmus+, parteneriate strategice în domeniul educaţiei şcolare. Cei 5 elevi ai liceului, Cozma Mădălina, Majer Edina, Năstruț Denisa, Sician Mihai și Schmaus Luis, însoțiți de două cadre didactice, profesoare de limba engleză, Bodnar Agota  și  Varga Monica, au avut parte de o experiență de neuitat bucurându-se de căldura și ospitalitatea  gazdelor de la Liceul  I.I.S.S. Ettore Majorana din Bari, Italia.

Atelierele de lucru organizate pentru a-i conștientiza pe elevi de importanța alimentației sănătoase au oferit posibilitatea cooperării internaționale și a exersării limbii engleze într-un context inedit, intercultural, ocazie cu care elevii celor cinci țări partenere, Italia, Portugalia, Franța, Belgia și România, au legat prietenii strânse și de lungă durată cu elevii de la liceele partenere. Oaspeții nu au neglijat nici aspectul promovării patrimoniului lor cultural, acesta fiind un aspect important și o prioritate în cadrul proiectului. Excursiile tematice organizate în regiunea Puglia din Italia i-au făcut pe elevi să cunoască detalii important despre istoria, cultura și civilația poporului italian. Sedințele cadrelor didactice desfășurate în paralel cu atelierele de lucru ale elevilor au fost acele momente care au asigurat și vor determina buna desfășurare a proiectului prin monitorizarea, evaluarea activităților desfăşurate în cadrul întâlnirii din Italia şi  prin punctarea priorităţilor şi sarcinilor ce vor fi îndeplinite în următoarele etape de proiect.

Punctul culminant al întâlnirii a fost acel moment în care elevii au avut posibilitatea să fie bucătarii-șefi ai propriilor țări pregătind mâncăruri tradiționale specifice. Elevii Liceului cu Program Sportiv Satu Mare au demonstrat că se descurcă şi  în afara terenului de sport şi sunt stăpânii bucătăriei pregătind ca meniu principal mămăligă cu tocăniță de vită și varză călită și ca desert papanași cu brânză, mâncăruri degustate și savurate de toți participanții parteneri.

În perioada 10-16 martie, 2019, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare va fi gazda celei de a doua întâlniri când toţi beneficiarii proiectului vor învăța cum să fie sănătoși prin mișcare și sport. Nu vor fi neglijate nici dansurile tradiționale ale țărilor participante, iar patrimoniul cultural românesc va fi prezentat la standarde europene. Zidurile au fost deja demolate, iar podurile construite, aşa cum ne sugerează şi titlul proiectului – „No more walls, just bridges”.

 

Învățarea bazată pe proiecte la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare

 

Elevii Liceului cu Program Sportiv Satu Mare se bucură din acest an școlar de prilejul participării la un proiect internațional de schimb interșcolar în cadrul parteneriatelor strategice în domeniul educației școlare Erasmus +. Proiectul finanțat de  Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale este intitulat No more walls, just bridges și este coordonat de liceul vocațional IISS Ettore Majorana  Bari din  Italia, iar Liceul cu Program Sportiv este instituție parteneră alături de alte trei instituții școlare din Belgia, Portugalia și Franța.

Proiectul coordonat de doamna profesoară Bodnar Agota abordează stilul de viață sănătos prin alimentație, sport și printr-un mediu curat, iar printre priorități se află și  promovarea turismului și a patrimoniului cultural. Prin activitățile ce urmează să fie desfășurate timp de doi ani până la încheierea proiectului în august 2020, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare dorește să atingă obiective majore, de altfel, formulate la nivel internațional, cum ar fi:  integrarea elevilor defavorizați, reducerea abandonului școlar și dobândirea unor competențe-cheie, precum cele antreprenoriale, digitale și lingvistice. Toate activitățile propuse în cadrul parteneriatului se bucură de tot sprijinul conducerii liceului, deoarece prin învățarea bazată pe proiect și prin diversificarea activităților extracuriculare elevii se vor implica activ în procesul instructiv-educativ ceea ce va duce la dezvoltarea acestei instituții școlare.

În săptămâna 11-15 martie 2019, Liceul cu Program Sportiv  Satu Mare va primi cu porțile deschise elevii și cadrele didactice de la școlile partenere să facă împreună mișcare și sport pentru un stil de viață sănătos. Pregătirile pentru această întâlnire sunt în toi, elevii liceului participând cu maximă seriozitate și responsabilitate la toate sarcinile proiectului.

 

Liceul cu Program Sportiv Satu Mare promovează învățarea prin proiecte!

 

  • Elevii Liceului cu Program Sportiv au fost cuprinși într-un program intercultural inedit în săptămâna 11-15 martie, când o delegație de 35 de elevi și profesori din 4 țări  au vizitat liceul în cadrul proiectului Erasmus + „No more walls, just bridges”. Vizita oaspeților din Italia, Belgia, Franța și Portugalia a reprezentat un imens succes, ei având ocazia să participe la diverse activități educative, sportive, culturale si artistice, în asa fel elaborate, încât să răspundă obiectivelor stabilite pentru această etapă de proiect, sănătatea prin mișcare și sport.
  • În săptămâna schimbului de experiență, 40 de elevi ai liceului au fost permanent alături de oaspeți, implicându-se cu interes în toate activitățile stabilite de echipa de management a proiectului.  Dupa turul orasului si vizitele la Episcopia Romano Catolica, Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului, Muzeul Judeten de Istorie, și după ce oaspetii au admirat peisajul orasului de la inaltime, din Turnul Pompierilor, au urmat activitatile de proiect. Cele mai importante activități desfășurate au fost competițiile sportive de handbal, baschet, fotbal, scrimă și sah (demonstrații sportive de nivel înalt atât în sala de sport a liceului, cat și în Sala de Scrimă “Alexandru  Csipler”), dar și cele de break-dance, caiac și bowling. Activitatile artistice și culturale, precum atelierele de pictură pe tricouri și de dansuri tradiționale ale tuturor tarilor partenere, atelierele pe meșteșuguri cu sprijinul Fundatiei Hans Lindner, s-au bucurat de interes și implicare în rândul elevilor.  Nu au lipsit nici excursiile tematice în Carei, Țara Oasului și Maramureș, excursii prin care oaspeții au avut ocazia să cunoască cultura, istoria si tradițiile acestor zone, ei rămânând profund impresionați de diversitatea culturala existenta în această zonă a țării și de ospitalitatea oamenilor de aici. Șirul activităților s-a încheiat cu cina festiva în cadrul căreia elevii din echipa de proiect au prezentat dansurile tradiționale ale țărilor fiind expuse și porturile specifice ale acestora. În speranța de a se revedea la următoarele schimburi de experiență, despărțirea elevilor, dar și a cadrelor didactice, a fost una profund emoționantă, plina de lacrimi și îmbrățișări.

Colectivul de cadre didactice ale Liceului cu Program Sportiv s-a mobilizat exemplar pentru a-și primi oaspeții și pentru a le oferi elevilor sportive șansa de a depăși granițele țării printr-o colaborare internațională, astfel ridicând liceul la nivelul unui liceu european.