Proiect Erasmus +: ”No more walls, just bridges” 2018-2020

PPT-WALLS

Proiect Erasmus+ la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare

Liceul cu Program Sportiv Satu Mare derulează în perioada 2018-2020 un proiect internațional intitulat “No more Walls, just bridges” în cadrul parteneriatelor strategice în domeniul educației școlare Erasmus+.

Elevii liceului sunt în febra pregătirilor pentru primul schimb de experiențe ce are loc în perioada 17-24 noiembrie. Ei au desfășurat activități de proiect prin care au elaborat logouri, au încurajat gastronomia românească, au elaborat materiale de promovare a țării, a orașului și a școlii. Aceste materiale vor fi prezentate la prima întâlnire care are ca temă stilul de viață sănătos printr-o alimentație sănătoasă. Grupul de elevi însoțit de doamnele profesoare Bodnar Agota si Varga Monica va porni la drum sâmbătă, 17 noiembrie, pentru a participa la activitătile organizate de școala gazda din Italia, alături de elevi din Portugalia, Belgia și Franța. Tot în cadrul întânirii din Italia grupul va discuta detaliile legate de primirea oaspeților din țările partenere la Liceul cu Program Sportiv, în martie 2019.

              

Impresiile și schimburile de bune practici vor fi împărtășite la întoarcere în cadrul activităților de diseminare desfășurate la liceu pentru a ne bucura de beneficiile unui proiect international.

Liceul cu Program Sportiv Satu Mare la o reuniune de proiect Erasmus + în Italia

 

Delegația Liceului cu Program Sportiv Satu Mare s-a întors din Italia după o serie de activități reușite organizate de țara gazdă în perioada 18-24 noiembrie, în cadrul programului Erasmus+, parteneriate strategice în domeniul educaţiei şcolare. Cei 5 elevi ai liceului, Cozma Mădălina, Majer Edina, Năstruț Denisa, Sician Mihai și Schmaus Luis, însoțiți de două cadre didactice, profesoare de limba engleză, Bodnar Agota  și  Varga Monica, au avut parte de o experiență de neuitat bucurându-se de căldura și ospitalitatea  gazdelor de la Liceul  I.I.S.S. Ettore Majorana din Bari, Italia.

Atelierele de lucru organizate pentru a-i conștientiza pe elevi de importanța alimentației sănătoase au oferit posibilitatea cooperării internaționale și a exersării limbii engleze într-un context inedit, intercultural, ocazie cu care elevii celor cinci țări partenere, Italia, Portugalia, Franța, Belgia și România, au legat prietenii strânse și de lungă durată cu elevii de la liceele partenere. Oaspeții nu au neglijat nici aspectul promovării patrimoniului lor cultural, acesta fiind un aspect important și o prioritate în cadrul proiectului. Excursiile tematice organizate în regiunea Puglia din Italia i-au făcut pe elevi să cunoască detalii important despre istoria, cultura și civilația poporului italian. Sedințele cadrelor didactice desfășurate în paralel cu atelierele de lucru ale elevilor au fost acele momente care au asigurat și vor determina buna desfășurare a proiectului prin monitorizarea, evaluarea activităților desfăşurate în cadrul întâlnirii din Italia şi  prin punctarea priorităţilor şi sarcinilor ce vor fi îndeplinite în următoarele etape de proiect.

Punctul culminant al întâlnirii a fost acel moment în care elevii au avut posibilitatea să fie bucătarii-șefi ai propriilor țări pregătind mâncăruri tradiționale specifice. Elevii Liceului cu Program Sportiv Satu Mare au demonstrat că se descurcă şi  în afara terenului de sport şi sunt stăpânii bucătăriei pregătind ca meniu principal mămăligă cu tocăniță de vită și varză călită și ca desert papanași cu brânză, mâncăruri degustate și savurate de toți participanții parteneri.

În perioada 10-16 martie, 2019, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare va fi gazda celei de a doua întâlniri când toţi beneficiarii proiectului vor învăța cum să fie sănătoși prin mișcare și sport. Nu vor fi neglijate nici dansurile tradiționale ale țărilor participante, iar patrimoniul cultural românesc va fi prezentat la standarde europene. Zidurile au fost deja demolate, iar podurile construite, aşa cum ne sugerează şi titlul proiectului – „No more walls, just bridges”.